השגרה, בכל סוג אימון וכך גם בפילאטיס, חשובה לבנייה וחיזוק השרירים, וכפי שהקפדתי להדגיש בפרסומים הקודמים שלי, באימוני הפילאטיס אנחנו לא רק בונים ומשמרים את מבנה ובריאות השרירים אלא מרוויחים גם את היציבה, השלד, מערכות הליבה והנשימה.

אתר FITPANEL ו RUNPANEL התמזגו, ובתקופה הקרובה נשתף לכם בראנפאנל כתבות של חיזוקים, קרוספיט יוגה ועוד דברים משלימים לריצה. רצים? שווה לעשות חיזוקים!

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

טוב אז נלך אל המובן מאליו, הסטודיו שלי סגור, אין יוצא ואין נכנס, ואני, המתרחקת המסורתית ממחשבים, שוברת את הראש איך המתאמנים והמתאמנות היקרות שלי ואני עוזבות לרגע קט את המקרר וחוזרות לתנועה המבורכת. אז כשהצורך עלה על החשש החלטתי לנסות את ה-ZOOM וגיליתי שהשד לא כל כך נורא. נתחיל בזה שנפתחה בפני האופציה לפגוש את כולן, שזה כיף בפני עצמו, גם אם מתקיים במסך הקטן. ולפרקטיקה – ניתן להעביר כך שיעורים ולייצר שגרת אימונים, גם אם לא האידיאלית ביותר. 

החיסרון המובהק הוא שאני לבדי בחדר מעבירה שיעור, מדברת לעצמי נותנת דגשים מילוליים הרבה יותר מהרגיל ובעיקר ללא האינטראקציה שאני כל כך אוהבת, כי מגע זה כבר אסור לגמרי. אבל פתאום, אחרי שהשעה נגמרת, אני זוכה למבול של תגובות אסירות תודה על שבירת השגרה הזו המגולמת בשיעור פילאטיס בזום.
למה דווקא פילאטיס בזמן קורונה?

הצטרפו פה לערוץ פיטפאנל בטלגרם 

אילוץ הבידוד אינו אילוץ 

אימון הפילאטיס מורכב מרפרטואר שלם של תרגילים על מזרון או משטח נוח אחר ומתבצע בחדר סגור. בפילאטיס הרצפה אין צורך באביזרים מיוחדים, הוא גאוני כמו שהוא, וכן הוא מתרגל את כל הגוף, כלומר, ניתן להשיג הכל בסלון שלך, בזום!

נפש וגוף חד הם

כשהשגרה מסתכמת בהליכה למטבח, בהייה ואכילה על יד המקרר, גלישה באינטרנט, טלוויזיה, וסוג האופנה המתאימה לפעולות האלה, יש סיכוי קל עד כבד שנכנס לדיכאון. כאשר אנו מזיזים את הגוף משתחרר הורמון בשם אנדרופין. תופעת הלוואי המשמחת של הורמון זה היא יצירת תחושת אופוריה ואופטימיות שאנו כל כך זקוקים למנה ממנה בימים אלה. ובלי צחוק, ללבוש מידי פעם בגדי ספורט כדי להיראות נורמלי בZOOM גם שוברת שגרה ומרוממת מעט את הרוח.

פילאטיס מאמן קשר בין מוח לגוף

שיטת הפילאטיס מבוססת בעיקרה על דגשים והסברים והרבה פחות על הדגמות. אנחנו מקבלים את ההסבר ומבצעים את ההתאמה של התרגיל לתנועה בגוף. כך, המוח “נאלץ” להתאמץ על מנת להבין את התרגיל והדגשים הנדרשים על מנת לבצע את התרגיל כיאות.

עידוד תנועה

ישיבה ארוכה (“רביצה”)  ללא הפעלת השרירים אפילו בפעולות המנהלתיות שבשגרה פוגעות במסת השרירים. באמצעות הפילאטיס נעודד תנועה, נחזק את שרירי הליבה ונשמור על מערכות הגוף:
פילאטיס מעודד יציבה נכונה- שיטת הפילאטיס מבוססת על חיזוק ה- Power house (חיזוק שרירי הבטן העמוקים). חיזוק ה- Power house  מייצר מעין מחוך פנימי לעמוד השדרה, ככל ששרירי הבטן חזקים כך תהיה תמיכה רחבה יותר לעמוד השדרה ולאיברים הפנימיים, הבטן מוחזקת היטב ובכך כל פעולות היומיום טבעיות, בריאות ונכונות יותר.

רצועת כתפיים חזקה וגב עליון חזק

בשגרה אנחנו בדרך כלל רוכנים קדימה בעיקר כדי להרים חפצים, כך אימון לא מכוון של כפיפת עמוד השדרה נעשית בדרך כלל קדימה. לעומת זה פשיטה בגב כמעט שאינה מתבצעת בכלל בשגרה. תרגילי הפילאטיס משלבים תרגילי פשיטה רבים המחזקים את הגב העליון ורצועת הכתפיים ומסייעים לייצב את מפרקי הכתפיים הגמישים. את התנועות שאנחנו לא מייצרים באופן טבעי כדאי להשיג דרך האימון כי הגוף זקוק להם לבריאותו.

נשימה

מכיוון שג׳וזף פילאטיס סבל בתור ילד מאסתמה הוא  הקדיש את אחד העקרונות החשובים בשיטתו  לנשימה. הפילאטיס מגלם בתוכו את הניסיון ללמד את הגוף לנשום נשימה איכותית עמוקה ולא שטחית (כפי שרובנו נושמים בעולם המודרני). בכל נשיפה יש לרוקן את הריאות לגמרי ולייצר וואקום לשאיפה עמוקה חדשה מלאה באוויר טרי, יש התייחסות רחבה בתורה לתרגילים שנועדו להקל את הנשימה  על ידי גלגולים שנועדו לשחרר ליחה.

גמישות

גמישות והרחבת טווח התנועה בפילאטיס הם חלק מעמודי התווך עליהם נשענת השיטה. הבידוד הבייתי גורם לנו להיות סטטיים יותר מהרגיל וקל מאוד לאבד טווחי תנועה. לאורך כל התרגול מקפיד הפילאטיס לשלב שימוש במלוא טווח התנועה של השרירים והמפרקים.

רצפת האגן

אני לא מכירה אישה אחת שלא רוצה רצפת אגן חזקה. התרגילים בשיטת הפילאטיס מכוונים לחיזוק רצפת האגן על מנת שרצפת האגן תוכל להתמודד עם העומסים הכרוכים בהריון, לידה, התבגרות הגוף, וסתם פיפי דחוף… פילאטיס שם דגש על השרירים ומחזק אותם כך שיהוו מערכת תמיכה משמעותית לכל האיברים הפנימיים (לדוגמא: הרחם ושלפוחית השתן). דרך אגב, גם לגברים יש רצפת אגן וגם להם כדאי לשמור עליה חזקה על מנת למנוע מקרים של דחיפת איברים בזמן מאמץ או שימוש לא נכון בשרירים (גיוס רצפת האגן לפעילות).

חינוך בשיטת הפילאטיס

כאם לארבעה ובכלל בתור אדם החי מספר שנים בעולם הזה ההבחנה שילדים הם בצלם הוריהם היא בהרבה מהמקרים נכונה. הילדים, שנמצאים סביבכם ממילא, לא חייבים להיות גורם מפריע באימון, כדאי להזמין אותם להצטרף וגם אם הם לא יכולים לבצע את התרגילים בשלמות ובדיוק, הניסיון בהחלט יקנה להם הרגלים להמשך חייהם, פילאטיס וספורט בכלל זה יופי של הרגל לחיים.

הפן החברתי

כן אז נכון, זה לא המגע והפגישה האישית של פנים מול פנים אבל יש משהו חשוב וכיפי לראות בגלריה את כל המתאמנים והמתאמנות מבצעות בו זמנית את התרגילים, יש משהו בתנועה הזו של הביחד , סתם לראות פרצופים מוכרים ופרצופים שבכלל לא מכירים עם אותה שותפות גורל שאומרת “את לא לבד כאן, כולנו באותו המצב ואנחנו יחד לשעה שלמה”.

שיטת הפילאטיס מאפשרת לנו להגיע לכל אותן תנועות שהגוף כל כך זקוק להן. כמו רוטציה, כפיפה צידית, פשיטה, נתרגל גמישות ונשימה, אימון של המוח, בריאות מערכת העיכול ועוד ועוד…. יש בפילאטיס את הכל! אני אסכם ואומר כי תקופת הקורונה היא יחידה במינה, ולא נעים לי להודות אבל אני באופן אישי נהנית ממנה קצת. לכל אלה שלא מצאו זמן אף פעם לעשות פילאטיס זה הזמן להתחיל, זמן כבר יש. ולכל המתאמנות והמתאמנים זה הזמן להמשיך בכל הכוח גם מהבית, בזום.
כי ” פילאטיס זה החיים”.

מאת: יעל נובוגרודסקי ברקוביץ
יעל, נשואה לליאור ואמא של יאיר יהלי נבו ודניאלה. החלה בפיטנס קצינת אימון גופני, המשיכה ללימודי מחול אירובי ועיצוב במכון וינגייט. נחשפה לפילאטיס והחלה ללמוד וללמד, במהלך התואר השני הרחיבה את לימודיה פילאטיס המזרון לפילאטיס מכשירים, בהמשך עבדה במוסד הגדול בארץ ללימודי פילאטיס “דרור רז” וקיבלה הסמכה מP.M.A תעודה אמרקאית המאפשרת את עבודתה בכל מקום בעולם.
יעל מאמנת פילאטיס מכשירים בסטודיו יעלטיס – במושב ערוגות (באיזור השפלה, לא רחוק מקרית מלאכי). 
מאת: יעל נובוגרוצקי ברקוביץ
צילום: תמר רבינוביץ