הקורונה אילצה את מתאמני חדר הכושר לצאת החוצה אל האוויר הפתוח. וכמה שהוא משתנה. לעיתים חם ומחניק, לעיתים מזמין ומרענן. פתאום אין שם מתקנים, וגם לא אביזרים וזה בדיוק הרגע להמציא את עצמך מחדש, ולהכניס קצת גיוון.

שעמום, יצירתיות וספורט

ואז הגיעה הקורונה, ומה לא נכתב עליה. תקופת המשבר הלאומי גורמת לחלק מאיתנו להתכנס בתוך עצמנו יותר מתמיד, לשאול שאלות ולהבין דברים. אותי למשל, הקורונה “הכריחה” להיות יצירתית מתמיד. להיות יצירתית עם הילדים, עם המתאמנים, ואפילו עם עצמי. 

מזה שנים אני אוהבת לגוון את האימונים שלי. אני משתעממת בקלות וצריכה גיוון כדי להרגיש את התשוקה והרגש בעשייה התנועתית. אלן ווטס (מגדולי המורים הרוחניים במאה ה-20) כתב ששעמום הוא בעיה גדולה. “שעמום הוא הצד השני של יצירתיות. וצד היין של האנרגיה של היצירתיות הוא השעמום. כל דבר באופן בסיסי הוא יין ויאנג”. ברגע שמבינים לעומק את הסברה הזו, מבינים עד כמה חשובה היצירתיות להתפתחות גופו ונפשו של האדם.

“בספרו משנת 2015 The Blue Zones Solution, דן בוטנר מצביע על כך ששינויים קטנים וחסרי משמעות למראית עין בחיי היומיום שלנו הם בעלי השלכות רבות יותר מכפי שאנחנו עשויים לדמיין” (בן-שחר, טל. האושר שבנהיגות. הוצאת מטר). לקום בבוקר ולעשות מתיחות כבר במיטה, לצחצח שיניים תוך כדי סקוואטים, ולבצע ראנרס סטרץ’ יחד עם הילדים תוך כדי התארגנות הבוקר, הם דוגמאות יצירתיות שלי לחלק מהשינויים הקטנים עליהם דיבר בוטנר. השינויים הקטנים והיצירתיים היומיומיים הללו תורמים לא מעט לגמישות ובניית המוח שלנו.

ערוץ ראנפאנל בטלגרם – מצטרפים פה! 

המוח הגמיש

“כדי שהאדם יצליח בחייו, העניק לו הבורא שני אמצעים: השכלה ופעילות גופנית. לא בנפרד- אחד לגוף ואחד לנשמה- כי אם את שניהם יחד. עם שני אמצעים אלה יכול האדם להגיע לשלמות” (אפלטון).

בשנים האחרונות מדברים על ה”מוח הגמיש”: עד כמה חשוב ליצור בו חיבורים וקשרים חדשים, להיות יצירתיים, וללמד אותו תנועות מורכבות. יצירתיות לא רק מסייעת ליצירת עניין אצל האדם הסקרן. ליצירתיות וחדשנות יש השפעה עמוקה על עיצוב המוח שלנו. כדי לשמור על הקליפה המוטורית המוחית שלנו בכושר, עלינו להתרכז בלמידה של דברים חדשים. לא די בהתמדה בעשיית ספורט בענף מסויים במשך זמן רב, כדי לשמור על חיוניותו של המוח. או במילים אחרות, להיות יצירתיים, לגוון, ולהתחדש.

הפלסטיות של המוח מתקיימת מיום שאדם נולד ועד שהוא מת. המוח שלנו לא רק “לומד” דברים חדשים, אלא גם לומד איך ללמוד. כשאנחנו לומדים תרגילים חדשים, סוגים שונים של אימונים, מפות המוח שלנו משתנות. המערכת המוטורית של המוח שלנו, נמצאת באונות המצחיות. המערכת הזו מתאמת את תנועות השרירים בגוף. כל פעילות הדורשת קשב וריכוז גבוה יסייע למערכת. גיוון בספורט

השפעתה של שעת התעמלות אחת! 

כמה מחקרים מעניינים: 

  • “מחקר קנדי שהשתתפו בו יותר מ- 500 ילדים העלה כי מי שבילו שעה נוספת ביום בשיעור התעמלות הפגינו ביצועים טובים הרבה יותר בבחינות מחבריהם שלא התעמלו (1995 Hannaford). 
  • חקרו של דאסטמן (Dustman) העלה כי בין שלוש קבוצות ניסוי, חברי הקבוצה שעסקה בפעילות אירובית נמרצת שיפרו את הזיכרון לטווח-קצר, את זמני התגובה ואת היצירתיות שלהם (1991 Wild and Michaud)”. (ג’נסן, דניאל,  ‘חנוך לנוער על פי מוחו’ – ההשלכות של חקר המוח על ההוראה והלמידה, ברנקו וייס).
  • אדם בשם ויליאם גרינואו (William Greenough) מאוניברסיטת אילינוי גילה כי אצל חולדות שביצעו פעילות גופנית, התקיימו יותר קשרים בין הנוירונים מאשר אצל חולדות שלא (הערה חשובה: ניסויים בחולדות מעבדה מראים שאימון שנעשה בכפייה לא הצליח להשיג את אותן התוצאות שהתקבלו באימון מרצון). 

ומדוע זה כה חשוב? 

התנועה ממלאת את המוח בחמצן ומזינה אותו בנוירוטרופינים (מזון עשיר), המשפרים את צמיחתו ואת מהירות התגובה שלו בזמן אתגרים. הפעלה של השרירים שלנו מייצרת חלבונים הנישאים בזרם הדם ואל תוך המוח, שבו הם ממלאים תפקידים חשובים במנגנונים של תהליכי החשיבה העמוקים ביותר שלנו. ולכן, אם תשבו ללמוד דבר חדש לאחר פעילות ספורטיבית שארכה לפחות כחצי שעה, אתם במצב האופטימלי להתרכז בו, להתעמק בו ולא פחות חשוב לזכור אותו. פעילות שכזו תאזן את רמות הנוירו-טרנסמיטרים ואיתם את שאר הכימיקלים במוח. שמירת המוח במצב מאוזן משפיע על כל ההוויה שלנו. (רייטי, ג’ון. הניצוץ: המדע המהפכני החדש של אימון הגוף והמוח. תרגום: מרדכי בן-שחר. הוצאת זמורה ביתן).

חיזוק המוח בספורטאיך לבצע גיוון בספורט? 

1. שילוב ענפי ספורט 

לאחר שנים של התעסקות במגוון סוגים של ענף הספורט, ומעבר ביניהם לפי מצב הרוח שלי, ולפי מה שהייתי צריכה באותם רגעים אני יודעת לומר לעצמי שיצירתיות עושה לי טוב. ומה כוונתי? “להיות יצירתי” במושגים שלי אומר לקחת אימון ריצה תמים למשל, ולשלב בו אלמנטים הלקוחים מענפי ספורט אחרים. המחשבה היצירתית גורמת לי להיות אנרגטית, חיובית וסקרנית יותר.

יתכן שאתם רצים, יתכן שאתם מתאמנים בחדר כושר או על אימוני התנגדות אחרים. גם לאלה וגם לאלה- הרעיונות הבאים יכניסו קצת גיוון. שניהם מתבססים על שילוב ריצה וכח, בשתי גישות מגוונות: 

  • גישת התחנות- התחילו את הריצה במתקני הכושר בפארק הקרוב לביתכם. רוצו 500 מ’ הלוך ו 500 מ’ חזור ואז בצעו סט אחד על כל התחנות שיש במתקן. 40 שניות עבודה, 20 שנ’ מנוחה על כל מתקן.עברה דקה- עברו תרגיל. סיימתם את כל ה 5-10 תחנות שיש במקום? צאו לעוד קילומטר ריצה…
  • גישת הסטים – התחילו אותו דבר, באותו מקום, רוצו 500 הלוך ו500 מ’ חזור. הפעם בחרו שני מתקנים ועשו בהם שניים או שלושה סטים של 8-15 חזרות בכל אחד עם הפסקה קצרה בין סט לסט. סיימתם? צאו לעוד קילומטר ריצה וחזרו לצמד תרגילים אחר במתקן.

2. גיוון מקום האימון

כל אדם מטבעו יצור סקרן המחפש עניין וחידוש. אדם זקוק לאתגרים על מנת להתפתח, לצאת מאזור הנוחות והשעמום. אני נשענת על עובדות אלה כדי לאתגר את המתאמנים שלי. את חלק מהאימונים שלי אני מבצעת תחת כיפת השמיים, על מדרכות ושבילי כורכר, את חלקם אני מבצעת בתוך מגרשי כדורסל וכדורגל, ולעיתים אני מעדיפה את הסלון הביתי. 

האימון המגוון משפיע מאוד על האפקטיביות של האימון. אם אתם רגילים לרוץ תמיד על אספלט, תמיד על מישור, גיוון לעליות ישפר את היכולות שלכם באופן משמעותי! בצורה דומה אם אתם רגילים לרוץ רק על אספלט וגיוונתם לשטח, השרירים והגוף יעבדו מעט אחרת וההשפעה ברוכה. מעבר לכך- גם בהיבט המנטלי, הגיוון הזה פשוט חשוב לשמירה על ההנאה והמוטיבציה. השגרה מכבה, הגיוון מרים!

3. שימוש באביזרים

עוד דוגמא ליצירתיות באימונים: בכל אימון נשתמש באביזר ספורט אחר, אך נשתמש בו באופן שונה מבדרך כלל. למשל ניקח כדור ונתגלגל עליו כדי לבצע עיסוי אישי משחרר, ניקח מקל עץ (של מטאטא) ונבצע תרגילי מתיחות ושחרור. להיות יצירתיים בבית בתקופת הבידוד והסגר, מאלץ אותנו להשתמש בפריטים ורהיטים שיש לנו בחיי היומיום ולהסב אותם לשימוש ספורטיבי. כיסא, ספה, מיטה ואף מדרגות ישמשו אותנו לאימון כוח גוף נרחב. פריטים כגון בקבוקי שתיה ישמשו כמשקולות, וסמרטוטי רצפה ישמשו כפריטי התנגדות.

לסיכום

אימון גופני מספק למוח גירוי שאין דומה לו ויוצר סביבה שבה המוח רוצה ללמוד. כאשר נלמד דבר חדש, בין אם זו שפה חדשה או תרגיל תנועתי חדש, התאים במוח ישתנו כדי לקודד את המידע. המוח שלנו גמיש כפלסטלינה, הוא ניתן לעיצוב בדיוק כמו שריר המושפע מתרגילי כוח. ככל שנתמיד להשתמש בו, כך הוא יתחזק. ועל כן, היצירתיות שלנו כה חשובה. יצירתיות מפותחת תגרום למוח להתפתח. אל תהססו לפנות לילדכם, לבקש רעיונות חדשים לאימונים (ולבצעם יחד איתם). זו אומנם תקופה מאתגרת, אך היא נפלאה לתיעול הקשב שלנו לפעילויות כאלה בדיוק. שווה לנסות- מקסימום תיהיו חטובים יותר, יצירתיים יותר ובעלי מוח מפותח יותר. 

מאת: דנית לויטן ורדי
דנית היא בוגרת תארים בפסיכולוגיה וחינוך. עוד משחר ילדותי חובבת ספורט במגוון ענפיו. רוקדת ורצה, שוחה ומפדלת. מרתוניסטית ומאמנת ריצה וכושר. מאמנת ומטפלת מנטלית לאורח חיים בריא לילדים ולמבוגרים בשילוב תנועה.