האם יש יותר פציעות בקרוספיט לעומת ענפים אחרים? מדוע זו התפיסה על התחום הזה? מחקרים בדקו והתשובות בכתבה הבאה: 

קרוספיט הוא ענף ספורט המבוסס על אימונים בעצימות גבוהה המשלבים תרגילים מורכבים מעולמות שונים: תרגילי התנגדות קלאסיים, הנפות אולימפיות, התעמלות ועוד. הענף נהנה מצמיחה משמעותית בעשר השנים האחרונות והיום יש מועדון בכל עיר שמכבדת את עצמה. למרות זאת, דיווח על שייכות למועדון יזכה לא פעם להרמת גבה משל היה מדובר בכת. ארגוני הבריאות העולמיים ממליצים לבצע גם אימונים אירוביים וגם אימוני התנגדות. מהבחינה הזאת, קרוספיט היא שיטת אימון מושלמת, אך הפחד להיפצע עלול למנוע מאנשים לנסות.

הרשמו:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

למה אנשים מקשרים קרוספיט לפציעות?

“אתה פיזיותרפיסט? ונרשמת לקרוספיט? בטח כדי לחלק כרטיסי ביקור”. הבדיחה הקבועה הזו מלווה בקריצה ומרפק קטן לצלעות. נראה שהתפיסה הרווחת מקשרת את הספורט עם פציעות יותר מענפי ספורט אחרים. לא הצלחתי לאתר מקור ברור לרעיון הזה, פרט לאנקדוטות של פציעות ספורט סטנדרטיות וכמה אירועים קיצוניים של תמס שריר (רבדומיאליזיס).

אנסה בכל זאת לשער למה אנשים מקשרים קרוספיט לפציעות:

  1. ניאופוביה – פחד מדברים חדשים. אמנם קרוספיט כבר לגמרי נמצא בקונצנזוס, בתחילתו הרבה אנשים הסתכלו על הספורט הזה בהרמת גבה. הליכה בעמידת ידיים? הרמת משקולות אולימפית? כדורי כוח? זה חדש, זה מוזר וזה מסוכן. אל חשש במועדון תבצעו אימוני היכרות עם התרגילים החדשים.
  2. פחד מהרמת משקל – גם בחדרי כושר עדיין יש פחד לא רלוונטי ומיושן שהרמת משקל תגרום לפריצת דיסק וכאבי גב (האמת? כנראה להפך).
  3. פחד מהנפות אולימפיות – כמו סעיף 2 רק בריבוע. מי שמפחד מסקווט ודדליפט, הגיוני שיפחד מהנפת משקל מעל הראש.
  4. תפיסה של ספורט עצים, תחרותי ומטורף – כשהענף הגיח גם אני נחשפתי לסרטונים בהם יש פעילות מאוד עצימה ללא הפסקה גם אצל מתאמנים שנראים כלא ספורטיביים. כמו בפורנו, לא כל מה שרואים בטלוויזיה רלוונטי לאדם מן השורה.
  5. תרגילים ספציפיים שנראה לנו שלא מתאימים לנו – המתח המוזר הזה בו נראים כמו דג מפרפר או עמידת ידיים+כפיפות מרפקים.
  6.  גברים ללא חולצות? זה באמת יכול לגרום לפצעים בעיניים.

 

קרוספיט

מה אומר המחקר על פציעות בקרוספיט?

כיום כבר יש הרבה מחקרים שבחנו את הנושא מזוויות שונות ובשנתיים האחרונות פורסמו שתי סקירה שיטתית (כל אחת סוקרת 25 מחקרים) עם ממצאים מאוד דומים. בגדול, שיעור הפציעות אינו שונה מענפי ספורט דומים. נמצא שגורמי סיכון לפציעה בקרוספיט הם: גיל מבוגר, גברים, פציעות קודמות, תקופת אימונים ארוכה, ומספר רב של אימונים בשבוע. בקיצור, שום דבר שאנחנו לא מכירים מענפי ספורט אחרים. אזורי הפציעות השכיחים הם: כתפיים, גב וברך – בדומה למרימי משקולות אולימפיים, פאוור ליפטרים ומתעמלי קרקע. כרגיל, החוקרים ציינו שאיכות המחקרים הקיימים אינה מאוד גבוהה ובכלל אין הסכמה רחבה לגבי הגדרת “פציעה” (כאב/הגבלת פעילות/הגבלת אימונים/פניה לגורם רפואי/מיון)

האם ערכי הקרוספיט מעודדים פציעות?

מחקר מרתק אחר ניסה לזהות אילו ערכים והתנהגויות של מתאמני קרוספיט עלולים לעודד פציעות. בראיונות איתם הם עלו שלושה נושאים:

  1. קשיחות – יש מתאמנים שרוצים להתאמן קשה, מחוץ לאזור הנוחות, לדחוף את עצם לקצה וכו’. 
  2. השגת תוצאות – המתאמנים מעריכים שיפור בביצועים ובמראה.
  3. אחווה – היות וקבוצת האימון יחסית קבועה והאימונים יחסית קשים, נוצרת קהילה. המתאמנים מעודדים אחד את השני להגיע בקביעות לאימונים ומעודדים תוך כדי האימונים. 

שלושת הנושאים הללו עלולים להוביל להתנהגויות שמעלות את הסיכון להיפצע: אימון למרות כאב וניסיון למתוח את הגבולות ולשבור שיאים.

כושר בטלגרם – כנסו לראות פה

לסיכום

מהמחקר עולה ששיעור הפציעות בקרוספיט דומה לענפי ספורט אחרים. בדיוק כמו בכל ספורט אחר, אם מתאמנים בהדרגה, לא משתוללים עם משקלים ודופק, מקשיבים למאמנים ולגוף, מוצאים תחליפים לתרגילים שלא מתאימים לנו בינתיים ומכוונים לטווח הארוך, אין לפחד כלל!  היות ובקרוספיט עובדים בדפקים גבוהים תוך כדי עייפות, יש סיכוי שאצל מתאמנים מתחילים טכניקת ההנפה תפגע משמעותית בשלבים מאוחרים של האימון. פה נכנסים לתמונה המדריכים שישמרו עלינו מפני טעויות קריטיות. לכן, לפני שמתחילים להתאמן צריך לשים לב ליחס החניכה והאווירה במועדון, לזכור שמדובר בתהליך ולהתחיל במשקלים הכי קלים.

בהצלחה!

 

מאת: איגור מינץ
לקריאת המחקרים על פציעות בקרוספיט:
  1. Klimek, C., Ashbeck, C., Brook, A. J., & Durall, C. (2018). Are injuries more common with CrossFit training than other forms of exercise?. Journal of sport rehabilitation, 27(3), 295-299.
  2. Rodríguez, M. Á., García-Calleja, P., Terrados, N., Crespo, I., Del Valle, M., & Olmedillas, H. (2021). Injury in CrossFit®: a systematic review of epidemiology and risk factors. The Physician and Sportsmedicine, 1-8.
  3. Gianzina, E. A., & Kassotaki, O. A. (2019). The benefits and risks of the high-intensity CrossFit training. Sport Sciences for Health, 15(1), 21-33.
  4. Beasley, V. L., Arthur, R., Eklund, R. C., Coffee, P., & Arthur, C. (2021). A thematic analysis of social identity and injury in CrossFit®. Sport, Exercise, and Performance Psychology, 10(2), 327.